Google Search Console

Google Search Console

Google Search Console: Merhaba! Web sitenize daha fazla trafik çekmek için harika bir araç ister misiniz? O halde bu yazımızı okumalısınız. Search Console adlı ücretsiz bir Google hizmetinden söz edeceğiz. Ve bu hizmetin size nasıl yardımcı olabileceğini ve onu nasıl kullanacağınızı göstereceğiz.

Peki Google Search Console tam olarak nedir? Web sitenizin Google arama sonuçlarında nasıl performans gösterdiği konusunda size geri bildirim sağlayan bir hizmettir.

İki temel işlevi vardır. Google Arama sonuçlarında performansınızı izler. Ayrıca Google’ın sitenizi nasıl “gördüğünü” size gösterir.

Diyelim ki bir kahve dükkanınız var ve web sitenizin biraz güncellenmeye ihtiyacı var.
Bunlardan biri “Arama Analizi” raporlarıdır. Bu, hangi aramaların sitenize insan getirdiği gibi bazı önemli sorulara yanıt bulmanıza yardımcı olabilir. Veya arayanlarınız bağlantılarınıza tıkladığında sizi bilgilendirebilir. Hatta hangi sitelerin size bağlantı verdiğini bile söyleyebilir.

Neden önemlidir?

“Arama Analizi” raporu, insanları sitenize getiren, en yaygın aramalar dahil pek çok şey gösterir. İdeal olarak işletmenizle ilgili şunun gibi kelime ve tümceler görürsünüz:

Kahve dükkanı Alaçatı, yakınımdaki Kahve yerleri, Alaçatı yakınlarındaki Pastaneler ya da yakınımdaki iyi kahveciler.

Raporu inceleyip alakasız veya ilgisiz kelime veya tümceler görürseniz bu, web sitenizdeki metinlerle biraz ilgilenmeniz gerektiği anlamına gelir.

Bakılması gereken bir başka nokta da tıklama sayısıdır. Sitenizin ne sıklıkla göründüğünü ama tıklama almadığını bilmelisiniz. Bu, içeriğinizin insanların aradığı şeyle uyuşmadığının bir göstergesidir.

“Sitenize verilen bağlantılar” raporu sitenize bağlantı veren web sitelerini gösterir. Bunları “referanslar” olarak düşünün. Liste, kahveyle ilgili web sitelerini içermelidir.
Gitgide daha çok insan İnternet’e erişmek için telefon, tablet gibi mobil cihaz kullanıyor. Bu yüzden Google Search Console’dayken aynı zamanda “Mobil Kullanılabilirlik Raporu”na da göz atmalısınız. Bu rapor, sitenizde cep telefonlarında iyi görüntülenemeyen sayfaları gösterir. Siz de insanların cepten arama yaptıklarındaki web sitesi performansınızı iyileştirmek için bunları düzeltebilirsiniz.
Search Console’un bilinmesi gereken iki çok faydalı özelliği daha var: “Tarama” raporları ve “Google Dizin” raporları.

“Tarama” raporları sayesinde Google’ın web sayfalarınızı ziyaret edip edemediğini görürsünüz. Bu önemlidir çünkü Google web sayfalarınıza erişemiyorsa içeriğiniz Google’ın arama sonuçlarına dahil edilemez.

“Google Dizin” raporları Google’ın sayfalarınızla ilgili hangi bilgileri kaydettiğini gösterir ve sayfalarınızın erişilebilir olup olmadığını size söyler.
Search Console’a başlangıç yapmak kolaydır.

www.google.com/webmasters adresine gidin.

Oturum açtıktan sonra web sitenizi ekleyin ve web sitesinin sahibi olduğunuzu kanıtlayan doğrulama işlemini tamamlayın.

Artık Search Console siteniz için ücretsiz raporlar oluşturmaya başlayabilir! İşe yarar bilgiler görmeniz birkaç gün sürebilir çünkü sistemin verileri toplayıp işlemesi gerekir. “Henüz veri yok” mesajı görürseniz daha sonra tekrar bakın.

Siteniz artık Google Search Console’da kurulduğuna göre Google’daki varlığınızı nasıl iyileştireceğinizi anlamak için raporları kullanabilirsiniz. Raporları kullanarak Google’ın web sayfalarınızı daha iyi anlamasına yardımcı olacak değişiklikler yapabilirsiniz ve sonuç olarak web sitenizin daha iyi performans göstermesini sağlayabilirsiniz.

Arama motorları, aradığınızı tek tıklamayla bulmanızı sağlar. Ancak bu motorlar nasıl çalışır? Arama motorlarındaki görünürlüğünüzü nasıl artırabilirsiniz? Organik arama sonuçlarıyla ücretli arama sonuçları arasındaki farkı ve arama motorlarında reklam yayınlamanın neden çok etkili olduğunu görün

Bizi takip edin. Facebook:  Webtasarım / E-Ticaret
Maxwebtasarım.

TOP